Paris er byernes by

 

Storbyen Paris er ikke for ingenting blevet kaldt byernes by, og her kan man finde alle mulige former for seværdigheder og underholdning, så derfor er Paris én af verdens mest besøgte hovedstæder.

Selve Paris rummer mere end 2 millioner indbyggere, og byen ligger langs floden Seinen i det nordlige Frankrig. Hvis man medregner yderdistrikterne af Paris, så bor der mere end 12 millioner i dette koncentrerede område, og byen er et af verdens centre for både:

  • Politik
  • Forretning
  • Videnskab
  • Mode
  • Massemedier
  • Underholdning
  • Kunst
  • Kultur

Hvilke seværdigheder skl man se i Paris?

Paris kan stolt fremvise masser af unikke bygninger og områder i storbyen, og turister bør især få minder med hjem fra besøg på især disse steder:

  • Eiffeltårnet
  • Notre Dame
  • Louvre
  • Champs-Elysées
  • Triumfbuen
  • Sacré Coeur
  • Invalides
  • Panthéon
  • Disneyland
  • Montmartre
  • Moulin Rouge
  • Latinerkvarteret
  • En sejltur på Seinen
  • En tur med undergrundstoget Metroen

Det franske køkken

Når man kommer til Frankrig som turist, så bør man besøge de mange hyggelige fortovscaféer og restauranter, hvor man kan smage den ægte franske mad, der jo er blevet så berømt og anerkendt overalt i verden. Maden i det franske køkken er så varieret, det kan sammenlignes med både det kinesiske, tyrkiske samt det peruvianske køkken.

Frankrig er et stort land, så naturligvis har hver region sine egne køkkentraditioner, og eksempelvis anvender man i nordvest området især smør, creme fraiche og æbler, mens man i sydøst nær Provence og Middelhavsområdet hellere anvender olivenolie, krydderurter samt tomater.

I sydvestområdet bruger man meget andefedt, foie gras og Karl Johan-svampe, og i det nordøstlige Frankrig er man især inspireret af tysk mad såsom fedt, pølser, øl og sauerkraut. Langs floderne i Frankrig spiser man meget fisk med tilhørende hvidvin, og nær baskerlandet anvender man også meget tomat og chili. Indbegrebet af fransk mad kommer naturligvis fra Paris, og man spiser store mængder brød og ost samt drikker vin til de fleste måltider.

Et traditionelt fransk måltid begynder med morgenmaden, der typisk består af kaffe, croissanter og frugt. Frankrig afholder siesta mellem kl. 12 og 14, så i denne periode spiser man normalt sin frokost, mens aftensmaden foregår efter kl. 20. Et almindeligt hovedmåltid består ofte af forret samt salat eller rå grøntsager og hertil spises en hovedret med kød eller fisk sammen med ris eller pasta. Måltidet afsluttes normalt med enten ost, kage, frugt eller en dessert.

I Paris spiser de fleste frokost ude i byen, hvorimod man i de mindre byer tager hjem i frokostpausen. Man kan normalt inddele det franske køkken i forskellige overordnede kategorier som disse tre:

  • Cuisine bourgeoise (De klassiske franske retter med fløde-baserede sovse)
  • Cuisine du terroir (Lokale retter med fokus på friske råvarer og bondetradition)
  • Cuisine nouvelle (Mindre retter med kort tilberedningstid uden fede sovse)